Baking

Grove rundstykker i langpanne (etter inspirasjon fra Kristine Ilstad - Det søte liv)

50 gr gjær (fersk eller tørr)

7,5 dl lunkent vann

350 gr Grovbakstmel

400 gr Finmalt hvetemel

200 gr lettkokte havregryn

    2 ts salt

    2 ts brödkryddor (kan sløyfes, fås kjøpt i svenske matbutikker)

    1 ss honning ( hvis du kun har fast honning, kan denne blandes ut i det lunkne vannet)

Bland mel, salt, tørrgjær og brødkrydder sammen i en bolle.

Ha vann og honning i en annen bolle (og den ferske gjæren om du bruker det).

Tilsett melblandingen i vannet. Elt godt i 15 minutter (bruk gjerne maskin med eltefunksjon).

La deigen heve i ca. 1 time (fin mulighet til å gå en tur).

Legg et ark med bakepapir på benken. Hell deigen ut på papiret. Trykk eller kjevle deigen ut i papirets hjørner. Legg deig og papir i langpanne og trykk deigen til så den fyller langpannen jevnt. Kutt til rundstykkene med en pizzakutter.

La deigen heve ytterligere 1 time (fin mulighet til å aktivisere seg med bevegelighetstrening eller styrketrening).

Dusj deigen godt med vann og pynt med f.eks. havregryn eller ulike frø. Du kan også pensle på vannet hvis du ikke har dusjflaske.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca. 30 min. Dusj rundstykkene igjen når de har stått ca. 15 min. i ovnen. Når rundstykkene høres hule ut når du banker på dem er de ferdige.

La de ferdigstekte rundstykkene avkjøles på rist. Rundstykkene kan fint fryses inn og tas ut ved behov. Fint å ha med i matpakken.

God kveldsmat!

Grove energiboller (etter inspirasjon fra Kristine Ilstad - Det søte liv)

Oppskriften gir 32 boller

200 g smør

    5 dl melk

100 g tørrgjær (2 poser, tilsvarende 2 kuber fersk gjær)

 2,5 dl sukker

    1 ts kardemomme

    1 dl solsikkekjerner

    1 dl hakkede valnøtter

  90 g rosiner

800 g grovbakstmel

Smelt smøret og ha i melken i det smeltede smøret. La det bli kroppsvarmt.

Ha væsken i en bolle. Bland alt det tørre og ha i væsken og la det bli en jevn deig. Bruk gjerne maskin med eltekrok og elt deigen i 10 til 15 minutter. La deigen heve en time.

Del deigen i 32 passende emner (færre emner gir større boller) og trill ut bollene. Legg på stekeplater (smurt eller dekket med bakepapir). Hev bollene i ytterligere 30. minutter. Forvarm ovnen til 200 grader.

Pensle bollene med melk før de settes midt i den varme ovnen og stekes i 10 til 15 minutter. Avkjøl på rist. Bollene kan fryses inn og tas ut etter behov.

Hektisk hverdagstips: Ta med en energibolle og en gulrot når du skal ut, så slipper du å ramle utpå en ostepølse eller tre på vei hjem fra jobb eller skole.

Fysen-tips: Del en bolle i to og ha på syltetøy og en kladd med krem.....